Aronia
Me autamme yrittäjiä onnistumaan
Suomi

Tilitoimisto N Jansson Oy

Nils Jansson myi Tilitoimisto N Jansson Oy:n liiketoiminnan elokuussa 2011 AST (Accounting Services Tilimatic ) Oy:lle. Aronia toimi kaupassa myyjän asiantuntijana.

”Luopumispäätös ei ollut vaikea” hän korostaa, ”liikkeelle on lähdettävä siinä vaiheessa kun oma järki vielä toimii. Tilanne ei helpotu, eivätkä myyntimahdollisuudet parane, jos odottaa liian pitkään. Osaamista kyllä on, mutta uusien asioiden omaksuminen ja niiden tuominen yrityksen toimintaan hidastuu. Tämä puolestaan näkyy yrityksen kehityksessä. Toiminnan kannalta on parempi, että tässä vaiheessa seuraava polvi ottaa yrityksen johtaakseen. Kun selvisi, ettei omasta perheestä löydy jatkajaa, oli myynti ulkopuoliselle luonnollinen vaihtoehto.”

Ennen Aronian kytkemistä mukaan kaupantekoprosessiin oli Nils Jansson ollut yhteydessä muutamaan potentiaaliseen ostajaan. Kun nämä kontaktoinnit eivät johtaneet konkreettisiin toimenpiteisiin, päätyi hän ulkopuolisen asiantuntijan apuun.

”Vaikeinta myyntiprosessissa oli hinnan määritteleminen. Myyjän odotukset hinnasta ovat usein korkeammat kuin se millä kauppa lopulta toteutuu. Se että myyntiprosessiin menee oma aikansa, tehdään arvonmääritys erilaisilla periaatteilla, käsitellään useampi tarjous, vahvistaa omalta osaltaan uskoa siitä että kaupat syntyivät oikeaan hintaan” toteaa Nils Jansson.

Vaikka päätös luopumisesta onkin tehty, täytyy muistaa, ettei kauppa synny heti. Oman aikansa vie yrityksen arvonmääritys, myyntiesitteen teko, ostajakandidaattien kontaktointi, tapaamiset tarjousten käsittely jne. Kaupanehtona on usein se, että yrittäjä jää muutamaksi vuodeksi siirtämään osaamistaan ostajaorganisaatiolle. Nils Jansson tapauksessa tilanne oli helpompi. Pätevä konttoripäällikkö oli hyvin perillä jokapäiväisestä toiminnasta ja Nils pääsi eläkkeelle heti yrityksestä luopumisen jälkeen.  Tämä onkin asia jonka moni ei ajattele etukäteen. Mitä tiukemmin osaaminen ja tieto ovat keskittyneet omistajaan, sen pitemmäksi ajaksi ostaja toivoo tämän sitoutumista yrityksen toimintaan.

 
Yrityskauppareferenssimme