Aronia
Me autamme yrittäjiä onnistumaan
Suomi

Suomen Gutex Oy

Metallin pintakäsittelykemikaaleihin ja -prosesseihin erikoistunut Suomen Gutex myytiin joulukuussa 2011 Bang & Bonsomer Group Oy:lle. Ostaja on Suomen johtava teollisuuden raaka-aineiden ja kemikaalien maahantuonti- ja agentuurialan yritys.

Suomen Gutex perustettiin 34 vuotta sitten. Yrityksen pitkä historia ei helpottanut luopumispäätöksen syntymistä. ”Yrityksen myynti oli esillä jo noin 5 vuotta sitten kun olin kuuntelemassa Aronian Lars Lindholmia eräässä tilaisuudessa. Keskustelua käytiin, asiaa pohdittiin, mutta silloin ei vielä ollut oikea hetki yrityksen myymiselle”, muistelee Leif Rosenqvist. ”Loppusyksystä 2010 asia tuli uudestaan mietintään, Aronian kanssa käytiin tilannetta läpi ja nyt myyminen tuntui oikealta ratkaisulta.”

”Tärkeää on, että asiaa mietitään siinä vaiheessa kun ajatus vielä kulkee”, toteaa Leif Rosenqvist. ”Ei pidä myöskään unohtaa, että usein luopujan on lupauduttava jatkamaan siirtymävaiheen yli, joten eläkkeelle ei ole mahdollista siirtyä välittömästi kaupanteon jälkeen ”

 Liikkeelle lähdettiin Ely-keskuksen tarjoaman ViestinVaihto tuotteen avulla. Sen avulla pystyttiin selvittämään tärkeimmät luopumiseen liittyvät kysymykset kuten yhtiön arvonmääritys, veroseuraamukset ja kaupanmalli.

Leif Rosenqvist oli kaikin puolin tyytyväinen myyntitoimeksiantonsa hoitamiseen. ”Itse myyntiprosessi yllätti helppoudellaan. Kaikki sujui suunnitelmien mukaan. Ainoa yllätys oli että prosessi kesti kokonaisuudessaan melkein vuoden. Sinänsä se ei ollut ongelma, mutta asia häiritsi henkisesti työntekoa. Kun myyntipäätös oli syntynyt, ei samaa paloa enää ollut yrityksen kehittämisen suhteen” hän kertoo.

 Etukäteen on vaikea arvioida kuinka paljon omistajanvaihdokseen menee aikaa. Pohjatyö mm myyntiesitteen laatiminen on tehtävä huolella. Perehtyminen myytävään kohteeseen ja sen toimialaan vie oman aikansa. Myös kesälomat ja eri osapuolten kiireiset aikataulut hidastavat usein prosessin etenemistä. Joskus myös oikean ostajan löytäminen vain kestää. Ennekuin päästään edes neuvottelemaan kaupan ehdoista on aikaa saattanut kulua kuukausia.

Leif Rosenqvist jatkaa nyt Bang & Bonsomerin Group Oy:n palveluksessa sovitun ylimenokauden. Uusi työmatkakaan ei muodostunut ongelmaksi, ostajan ja myyjän toimitilat sijaitsevat samassa korttelissa Lauttasaaressa.

 

 
Yrityskauppareferenssimme