Aronia
Me autamme yrittäjiä onnistumaan
Suomi

Kiinteistöhuolto Markku Hyttinen Oy

Vuonna 1989 perustettu Kiinteistöhuolto Markku Hyttinen Oy myytiin L & T Oyj:lle alkuvuodesta 2012.

Päätös luopumisesta syntyi pikkuhiljaa. Aronian mukaantuloon vaikutti se että Yritysvoimala Oy:n Erkki Taskinen ehdotti Ely-keskuksen kautta saatavaa ViestinVaihto kartoitusta ja siinä yhteydessä syntyi kontakti Aroniaan. Yhteistyö toimi ja kun yrityksen myynti ulkopuoliselle ajankohtaistui, oli toimeksiannon ohjaaminen Aronialle helppo päätös.

Eniten mietintää aiheutti käytännön toteutus: Miten luopuminen suoritetaan. Ei pidä aliarvioida itse luopumiseen liittyvää päätöksen vaikeutta, mutta toteutustapa, myydäänkö ulkopuoliselle vai löytyykö jatkaja perheen sisältä tai yrityksen työntekijöistä, askarrutti etukäteen kuitenkin vielä enemmän.

”Myyntipäätöksessä ulkopuoliselle mietitytti mm se kuka mahdollinen ostaja on ja voinko heidät hyväksyä, ennen kaikkea työntekijöiden kannalta”, muistelee Markku Hyttinen. ”Itse prosessi sujui paljon helpommin kuin olin uskaltanut odottaa, etenkin loppuvaihe ja varsinaiset kaupan neuvottelut. Välillä mietitytti että joko kaikki on todellakin valmista?” toteaa Markku Hyttinen. L & T on suorittanut useita yritysostoja, joten heillä oli myös toimivat rutiinit asioiden hoidossa niin neuvotteluissa kuin myös yrityksen haltuunotossa.
 
”Ulkopuolisen neuvonantajan käyttö on edellytys kaupan syntymiselle monestakin syystä” painottaa Markku Hyttinen. ”Aikaa ei ole paneutua tarvittaviin yksityiskohtiin kun samalla on huolehdittava yritystoiminnan jatkuvuudesta. Avun hakeminen eri tahoilta, olisi sekin ollut työlästä. Paras vaihtoehto on kun koko prosessi hoituu samassa paikassa, yhden yhteistyökumppanin kanssa”, lisää Hyttinen.

Aronia piti toimeksiantajansa riittävästi ajan tasalla, itse ei myöskään tarvinnut huolehtia asioiden etenemisestä. Välillä askarrutti onko kaikki tarvittavat dokumentit toimitettu, ja onko vielä jotain mitä tarvittaisiin, tässäkin hyvä yhteistyökumppani on kullanarvoinen, aina sai apua jos sitä tarvitsi.

Markku Hyttinen haluaa antaa yhden neuvon luopumista miettiville ”Harkinta ja valmistelut kannattaa aloittaa ajoissa. Vuosi on aivan liian lyhyt aika. Kiireellä ei hyvää synny. Aika mahdollistaa rauhassa eri vaihtoehtojen vertailun. Omat haasteensa on tilanteessa, jossa myyjä jää yritykseen töihin muutamaa kuukautta pitemmäksi ylimenokaudeksi. Minkälaiseen sitouttamiseen on valmis, toisen palveluksessa, ”omassa yrityksessä” luo lisähaastetta ja sitäkin on hyvä miettiä etukäteen”

Nyt on vihdoinkin aikaa viettää vaikka useampi kesäloma perätysten. Tyypillinen tilanne, yrittäjän vuosilomat ovat satunnaisia ja lyhyitä.
 
Yrityskauppareferenssimme