Aronia
Me autamme yrittäjiä onnistumaan
Suomi

Erifon Oy

Erifon Oy Viestintälaitteiden tukkukauppaan, erityisesti puheviestinnän kokonaisratkaisuihin erikoistunut Erifon Oy siirtyi yrityskaupalla Insmat Oy:n omistukseen helmikuussa 2013. Aronia toimi myyjän neuvonantajana.

Erifon Oyn historia alkaa Ericsson Ab:n päätöksestä luopua lankapuhelinlaitteista. Teemu Hakola ryhtyi MBOkaupan kautta yrittäjäksi vuonna 1999. Yrittäjyys osoittautui oikeaksi ratkaisuksi, Erifon kehittyi ja menestyi.

”Päätös yrityksestä luopumisesta oli useamman asian summa”, toteaa Teemu Hakola. ”Yhtenä hän mainitsee sen, että huomasi, että neuvottelupöydän toiselle puolelle alkoi tulla nuorempaa ja nuorempaa väkeä, vanhat yhteistyökumppanit vähenivät ja eri sukupolvien välisen yhteyden rakentamisessa on omat haasteensa, ja tähän hän ei enää kokenut olevansa riittävän motivoitunut.

Alusta alkaen oli selvää että prosessiin hankitaan ulkopuolista apua. Aroniaa suositteli tuttava ja näin lähdettiin liikkeelle. Muutama muukin vaihtoehto oli tarjolla, mutta Aronia vakuutti ammattitaidollaan.

”Myös ulkomaalaisia yrityksiä oli kiinnostuneita Erifonista”, Teemu Hakola kertoo. ”Halusin kuitenkin mieluiten suomalaisen ostajan, myös henkilökunnan kannalta se oli parempi vaihtoehto.”

”Vaikeinta prosessissa oli päätös lähteä liikkeelle” muistelee Teemu Hakola. ”Mietintään meni muutama kuukausi, mutta sitten asia oli selvä. Vielä prosessin aikana iski epäilys, mitä tuli päätettyä, kaiho ”omasta lapsesta luopumisesta” mutta se meni ohi muutamassa viikossa”, lisää Hakola.

Se, että Erifonissa oli ulkopuolinen toimitusjohtaja, joka oli jo perehtynyt yrityksen asioihin, vastuuta oli jo siirretty, helpotti osaltaan päätöstä luopumisesta.

”Prosessin suurin yllätys oli sen nopeus”. sanoo Teemu Hakola ja lisää ” Olin varautunut ainakin vuoden myyntiprojektiin, näin oli minulle kaverit kertoneet ja varoitelleet etukäteen. Etenemisnopeudesta saan kiittää paljolti Aronian edustajia Jyrki Kiurua ja Lasse Lindholmia. Lassella on kyky käsitellä erilaisia ihmisiä ja hän myös hallitsee neuvottelutilanteet tottuneesti. Tämä yhdistettynä Jyrkin analyyttiseen toimintatapaan vei asiat päätökseen ripeässä tahdissa. ”

Ostaja oli tuttu jo ennestään. Ja kun nimet oli paperissa ja asiat selvänä oli helpottunut olo, ratkaisu tuntui kaikin puolin oikealta.

Joutenoloa ei Teemu Hakola vielä aio aloittaa vaikka hän itse väittääkin olevansa laiska. Tätä on toki hyvin vaikea uskoa. Uudet suunnitelmat on jo työn alla ja kaksi uutta yritystä käynnistymässä aurinko- ja tuulienergiaan liittyen. Oma kesämökki saaristossa tulee toimimaan testialustana.

 
Yrityskauppareferenssimme