Aronia
Me autamme yrittäjiä onnistumaan
Suomi

TN-Urakointi Oy

TN-Urakointi Oy:ssä tehtiin yrityskaupat kesällä 2014.

Timo Nissinen perusti yrityksensä vuonna 1995. Työpäivät olivat pitkiä ja lomat jäivät pitämättä. Mutta toiminta oli kannattavaa ja yritys menestyi. 

Tämän huomasivat muutkin ja kun ulkopuolisia yhteydenottoja ja kyselyitä tuli, heräsi ajatus mahdollisesta yrityksestä luopumisesta. Toisena vaihtoehtona oli omistuspohjan laajentaminen ja toiminnan edelleen kehittäminen. Alkuun kumpaakin polkua tutkittiin, mutta lopulta päätös oli se, että yritys myydään ulkopuoliselle.

”Yritystä olisi kannattanut valmistella myyntikuntoon hyvissä ajoin. Se olisi todennäköisesti nopeuttanut prosessia” toteaa Timo Nissinen ja jatkaa. ”Yrittäjä ei ajattele toimintaa niinkään lukujen valossa. Hänelle merkitsee koneet, sopimukset yms toimintaan suoraan liittyvä tekijät enemmän. Yrityskaupassa katsotaan kuitenkin numeroita. Olisi hyvä  ennen myyntiprosessia käydä läpi yritystä myös lukujen valossa yhdessä yrityskauppoihin erikoistuneen tahon kanssa.”
 
”Prosessi ei ollut nopea” toteaa Timo Nissinen. ”Toimintojen rajapinnat olivat kiinni toisissaan, eikä päällekkäisyyksiä potentiaalisten ostajien ja TN-Urakoinnin välillä ollut, mutta siltikään ei yrityskauppa tuntunut kiinnostavan” muistelee hän.
 
Ei pidä unohtaa että toiminnan suuri henkilöityminen yhteen ihmiseen, useimmiten siis myyjään, jarruttaa päätösprosessia ostajan päässä. Heti alkuun oli selvää, että ostajalla tuli olla tuntemusta myös TN-Urakoinnin erityisosaamisesta.

Tieto myyntiaikeista ei saa levitä ulkopuolisille. Asiakkaat, työntekijät, kilpailijat, kaikille heille tieto keskeneräisestä prosessista aiheuttaisi ylimääräistä mietintää. ”Täytyy pitää mölyt mahassa” on Timo Nissisen neuvo yrityskauppaan ryhtyville.

”Aronian mukanaolo itse myyntiprosessissa mahdollisti sen että pystyin keskittymään täysin omaan osaamiseeni ja yrityksen kehittämiseen ja toiminnan pyörittämiseen”. toteaa Timo Nissinen. Tämä on tuttu tilanne. Harva voi harjoitella yrityskauppaa, suurin osa tekee sen vain kerran elämässään. Ammattilaisen apu on myyntitilanteessa korvaamaton. Toiminnan on jatkuttava entiseen malliin käynnissä olevasta prosessista huolimatta.

Timo jatkaa yrityksessä sovitun ylimenokauden ajan. Kesällä hän ehti pitämään ensimmäisen kunnon loman vuoden 1994 jälkeen. Suomen kesä hemmotteli uutta veneilijää. Töitä on edelleen paljon mutta ei samaa stressiä kun vastuu on nyt muualla

 
Yrityskauppareferenssimme